Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie | Istoricul Societatii
15728
page,page-id-15728,page-child,parent-pageid-14869,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Istoricul Societatii

In România au existat in a doua jumatate a secolului XX clinici de medicina interna in care profilul de gastroenterologie era evident sub aspectul dotarilor cu aparatura specifica (indeosebi endoscopie) si al preocuparilor teoretice (invatamant, cercetare), dar mai ales al diagnosticarii si tratamentului pacientilor cu afectiuni digestive. Aceste clinici luasera fiinta cu precadere in marile centre universitare (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara), gratie unor personalitati al caror domeniu prioritar, indeosebi in cercetare, era gastroenterologia. Astfel, in Bucuresti, Nanu-Muscel şi Ionel Pavel au avut preocupări si publicatii privind icterul, I. Pavel si A. Paunescu-Podeanu au publicat in 1938 la Editura Masson din Paris monografia „Le duoden non ulcereux”. La Cluj, Iuliu Hatieganu a descris caracterul infecţios al icterului cataral imediat după primul razboi mondial si a individualizat cu prioritate absoluta staza duodenala. Tot aici s-au inclus pentru prima data intr-un tratat sindromul stomacului operat şi sindromul ficatului operat (Iuliu Hatieganu) si a aparut prima monografie despre stomacul operat (Octavian Fodor). In aceste clinici s-au grupat pe langa internisti, si radiologi, anatomopatologi sau chirurgi cu preocupari in gastroenterologie.

Dupa primul Congres de Gastroenterologie organizat in Europa (Belgia, 1935), Gastroenterologia a inceput sa devina tot mai evident o specialitate aparte.

In 1958 a avut loc la Washington Primul Congres Mondial de Gastroenterologie. In Organizatia Mondiala de Gastroenterologie (Organisation Mondiale de Gastroenterologie, OMGE) infiintata cu acest prilej, au fost invitati sa participe reprezentantii societatilor nationale. In vederea acestui eveniment s-a constituit si Societatea Româna de Gastroenterologie, la initiativa profesorului Tiberiu Spârchez, director al primului Centrul de Gastroenterologie din tara, cu baza clinica la Spitalul Grivita. Tiberiu Spârchez a devenit primul presedinte al Societatii nou create. Ca vicepresedinti au fost alesi reprezentanti din celelalte centre universitare cu preocupari în domeniu: Octavian Fodor de la Cluj, C.C. Strat de la Iasi si Leon Berinde de la Timisoara. Secretar general a fost Toma Nicolaescu, de la Institutul de Fiziologie Normala si Patologica din Spitalul Filantropia, Bucuresti.

Societatea Româna de Gastroenterologie a devenit astfel membru fondator al Organizatiei Mondiale, alaturi de alte 25 de tari. In tara, Societatea nu a avut insa  individualitate, sistemul societatilor stiintifice fiind centralizat intr-un organism denumit Uniunea Societatilor de Stiinte Medicale din România (USSM).

Crearea specialitatii de gastroenterologie in România nu a fost usoara, deoarece internisti ilustri din perioada 1950-1960, personalitati marcante ale medicinei romanesti (N.Gh.Lupu, Iuliu Hatieganu etc) militau pentru o medicina interna unitara, indivizibila. Dupa incercari repetate, Tiberiu Spârchez l-a convins pe Voinea Marinescu, ministrul sanatatii, renumit chirurg si cu viziune moderna asupra evolutiei medicinei, sa accepte gastroenterologia ca specialitate in 1958, concomitent cu infiintarea Societatii Române de Gastroenterologie. Gastroenterologia a fost acceptata ca a doua specialitate pentru specialistii in medicina interna. Unicul centru de specializare a fost la Spitalul Fundeni, Bucuresti, iar numarul de specialisti gastroenterologi a fost foarte redus pana in anul 1990.

După 1970, conducerea Societatii de Gastroenterologie a fost preluata de Octavian Fodor (Cluj), secretar general fiind Benedict Gheorghescu (Bucuresti). A fost activata cercetarea gastroenterologica in teritoriu, avand ca expresie organizarea regulata de simpozioane locale: Deva, Oradea, Baia Mare, Brasov, Sibiu, Bacau. Au devenit puternice noile centre universitare: Timisoara, Targu-Mures. S-au intensificat relatiile internationale si colaborarile la reviste din occident si la reviste romanesti. Facultatea de Medicina din Cluj a organizat un simpozion de gastroenterologie în parteneriat cu cea din Dresda in perioada nefasta a anilor ’80. In 1976 a devenit presedinte Veniamin Runcan, apoi Benedict Gheorghescu si Alexandru Oproiu (Bucuresti).

Un aport deosebit la dezvoltarea gastroenterologiei Românesti si-au adus o serie de personalitati din diferitele centre din tara: Lucian Buligescu, Benedict Gheorghescu, Sandu Stoichiţă, Carmen Oproiu, Eliza Marinescu, Gabriela Aposteanu (Bucureşti), Octavian Fodor, Vasile Cosma, Liviu Stănescu, Gheorghe Badea (Cluj), C. C. Dimtriu, Constantin Strat (Iaşi), Leon Berinde, Traian Banciu (Timişoara), L. Rona (Tg.Mureş) etc.

Prin activitatea desfasurata, Societatea s-a impus printre cele mai bine cotate in tara. Ea a marcat modernizarea gastroenterologiei romanesti, atât sub aspect practic (asistenta clinica, dotare), cat si al cercetarii stiintifice. Cateva directii programatice i-au asigurat individualitatea:

–  atragerea a numeroase personalitati de valoare din toata tara;

– interdisciplinaritatea: colaborarea stransa dintre clinicieni, explorationisti, chirurgi, epidemiologi, infectionisti, parazitologi etc;

– dezvoltarea rapida a noilor domenii: endoscopie, medicina nucleara, imunologie, biopsie hepatica, biopsie intestinala, fiziopatologie. S-au asigurat burse de specialitate in centre din strainatate si dotari cu aparatura;

– colaborarea sistematica si organizarea periodica de manifestari stiintifice nationale: simpozioane anuale (prin rotatie in diverse centre medicale), congrese la intervale de 4 ani;

– initierea unor simpozioane internationale de larga audienta pe probleme de interes major. Cele mai stabile au fost Simpozioanele „Aplicarea Radioizotopilor in Gastroenterologie”, 7 editii la Cluj iniţiate în 1970;

– invitarea unor specialisti de prestigiu la congresele nationale: Avery Jones (Anglia), Hans Popper (SUA), Rodolfo Cheli (Italia), Vinzenz Varro (Ungaria), Guy Albot (Franta), Zdenek Maratka (Cehoslovacia) s.a.

– participarea la congrese internationale prin lucrari; publicatii in reviste de larga circulaţie;

–  extinderea gastroenterologiei la varsta pediatrica şi geriatrica;

– organizarea unei retele de endoscopie digestiva, cu puncte în numeroase centre medicale din tara.

Dupa caderea comunismului, in 1990, la initiativa grupului de gastroenterologi de la Cluj, Societatea a devenit autonoma fata de USSM, a adoptat un statut nou, a amplificat relatiile internationale, a initiat un jurnal in limba engleza cu contributii si in franceza (Romanian Journal of Gastroenterology) şi un buletin semestrial de actualitati.

Primul presedinte ales a fost Dumitru Dumitrascu (Cluj), urmat de Carol Stanciu (Iasi) şi apoi Alexandru Oproiu (Bucuresti). S-a asigurat colaborarea stransa cu Societatea Româna de Endoscopie Digestiva fondata in 1991 (presedinti: Alexandru Oproiu, Carol Stanciu, Oliviu Pascu) si cu Asociatia Româna de Studiu al Ficatului (presedinti: Lucian Buligescu, Mihai Voiculescu). Societatea Româna de Gastroenterologie a dobandit un rol efectiv în organizarea invatamantului postuniversitar de gastroenterologie şi atestarea titlurilor. A contribuit la dezvoltarea ecografiei medicale in tara noastra. A sprijinit constituirea Societatii de Gastroenterologie Pediatrica. A stabilit relatii de colaborare cu Societatea de Chirurgie Laparoscopica, nou infiintata. Numerosi membri ai Societatii Române de Gastroenterologie au devenit membri ai unor societati internationale de gastroenterologie, iar Carol Stanciu a fost ales presedinte al Comisiei de Etica a OMGE. Impreuna cu V. Parisi (Napoli-Pozzuoli), Carol Stanciu a initiat Zilele Italo-Române de Gastroenterologie, cu noua editii alternative in Italia si in România.

Societatea este membru cu drepturi depline in Societatea Europeana de Gastroenterologie (EAGE), Societatea Mondiala de Gastroenterologie (WGO), Asociatia Societatilor Nationale Europene si Mediteraneene de Gastroenterologie (ASNEMGE).

Relatiile SRGH cu societatile din alte tari s-au dezvoltat continuu, organizandu-se simpozioane comune. La Simpozionul National de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva de la Constanţa (2004) a fost prezenta o importanta delegatie a Societatii Britanice de Gastroenterologie. O delegatie a Societatii Franceze de Gastroenterologie a participat la Simpozionul Naţional de la Timisoara (2005), iar în anul următor, „Zilele Francofone de Gastroenterologie” de la Paris au dedicat o sesiune specială gastroenterologiei româneşti. La Congresul de la Iaşi (2008) a fost prezenta o delegatie a Asociatiei Americane de Gastroenterologie (AGA). In sfarşit, in acesti ani, zeci de gastroenterologi au participat la congresele societatilor europene de gastroenterologie, hepatologie sau endoscopie digestivă, ale UEGW, ale AGA (DDW), la Simpozioanele Falk, etc.

Din anul 2002, denumirea Societatii Române de Gastroenterologie s-a schimbat în Societatea Româna de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH). Din anul 2009, presedinte al Societatii este Monica Acalovschi, iar secretar general Vasile Andreica.

Jurnalul peer-reviewed al Societăţii, infiintat in 1992 ca Romanian Journal of Gastroenterology (redactor sef Monica Acalovschi) a cunoscut o dezvoltare deosebită. Devenit în timp si jurnalul Societatii Române de Endoscopie Digestivă, al Asociaţiei pentru Studiul Ficatului, si al Societatii de Neurogastroenterologie, acesta a cunoscut o difuzare ampla, iar solicitarile de publicare au depasit granitele României, mai ales după acceptarea sa in baza de date Medline/PubMed. In anul 2006 Comitetul de redactie a decis schimbarea denumirii sale in Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases pentru a sublinia caracterul internaţional al jurnalului. Din anul 2007, acesta este indexat de catre ISI Thomson Scientific.

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE ENDOSCOPIE DIGESTIVA

Societatea Româna de Endoscopie Digestiva (SRED) a fost fondata în 1991 la Bucuresti de catre Alexandru Oproiu, care a fost primul presedinte (secretar general,  Constantin Chira). SRED are drept obiectiv principal promovarea unei explorari endoscopice de calitate in centrele de endoscopie. La simpozioanele anuale si congresele de gastroenterologie, SRED a organizat manifestari separate, dar si sesiuni comune pe subiecte de granita cu Societatea de Gastroenterologie, de Radiologie, de Chirurgie Generală etc.

La conducerea Societatii Române de Endoscopie Digestiva, dupa Al. Oproiu a urmat Carol Stanciu (secretar general: Cristina Cijevschi), care a organizat la Iasi primul curs international de endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica impreuna cu OMED si OMGE, curs care s-a bucurat de o larga participare din tara si strainatate, cu demonstratii şi transmisii „live” executate de renumiti endoscopişti din Europa. Oliviu Pascu a urmat la conducerea SRED (secretar general: Cristian Gheorghe). In aceasta perioada, Societatea a organizat numeroase simpozioane in tara (Brasov, Sibiu, Hunedoara, Tg.Mures etc) cu rol informativ si formativ. Sub egida SRED s-au desfasurat primele studii multicentrice care au stabilit frecventa unor afectiuni digestive in România (bolile inflamatorii intestinale, enteropatia glutenica, esofagul Barrett, polipii colonici, cancerul gastric etc.). In octombrie 2009 s-a organizat un workshop al Societatii Europene de Endoscopie Digestiva la Cluj-Napoca, cu demonstratii transmise „live” pe o cazuistică  bogata si variata si cu participarea unor personalitati marcante din Europa.

In prezent, preşedinte al SRED este Cristian Gheorghe (secretar general: Eugen Dumitru).

Societatea este afiliata la Societatea Europeana de Endoscopie Digestiva (ESGE) şi la cea mondiala (OMED). Cristian Gheorghe face parte din anul 2006 din boardul Societatii Europene ca reprezentant al României.

ASOCIAŢIA ROMÂNA PENTRU STUDIUL FICATULUI

Asociatia Româna pentru Studiul Ficatului (ARSF) a fost constituita in 1987 de catre Lucian Buligescu şi Mihai Voiculescu.

ARSF a organizat congrese anuale de hepatologie. Din anul 2000, ARSF este condusa de Mihai Voiculescu, care a reusit afilierea asociatiei la European Association for the Study of the Liver (EASL).

Mihai Voiculescu a avut o contributie esentiala la recunoasterea hepatologiei românesti in afara granitelor. Mari personalitati ale hepatologiei mondiale au participat la congresele anuale ale ASRF organizate la Bucuresti.

SOCIETATEA ROMÂNA DE NEUROGASTROENTEROLOGIE

Infiintata din 2006, Societatea Româna de Neurogastroenterologie, avand ca presedinte pe Dan L. Dumitraşcu, s-a remarcat prin organizarea anuala a unor simpozioane cu participare internationala, care s-au bucurat de un interes deosebit din partea gastroenterologilor români. Societatea este afiliata la Societatea Europeana de Neurogastroenterologie.

CLUBUL ROMÂN DE BOALA CROHN SI COLITA ULCERATIVA

Fondat în 2007 si oficializat in februarie 2009, Clubul Român de Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) coordoneaza, in cadrul SRGH, activitatea stiintifica de cercetare, precum si alte activitati in domeniul bolilor inflamatorii intestinale (IBD). Este afiliat la Clubul European (ECCO). Sediul actual este in Bucuresti, la Institutul Clinic Fundeni, iar presedinte este Mircea Diculescu. Acesta a organizat in iunie 2009 “The 9th ECCO Educational Workshop : Spreading standards in IBD” sub patronatul ECCO, iar in septembrie 2009 primul simpozion national al RCCC la Bucuresti.

SOCIETATEA ROMÂNA DE ONCOLOGIE DIGESTIVA

Este in curs de organizare, avand in vedere ponderea in crestere a cancerelor digestive si necesitatea coordonarii atat a activitatii de diagnostic cat si, mai ales, a celei terapeutice. In acest context, Carol Stanciu a constituit un prim nucleu care va oficializa societatea si va organiza desfasurarea activitatii.